HSA Enerji’nin Ana Destekçisi Olduğu Sanayide Sürdürülebilir Enerji Dönüşümü Etkinliği Manisa OSB’de Gerçekleşti

HSA Enerji’nin sanayinin sürdürülebilir enerji dönüşümüne öncülük etmek için, Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nin (MOSB) de katkılarıyla düzenlediği “Sanayide Sürdürülebilir Enerji Dönüşümü” etkinliği 7 Haziran Salı günü Manisa OSB’de gerçekleşti.

Toplamda 4 oturumdan oluşan etkinlikte, sektörün önde gelen isimlerinden 9 konuşmacı hem güneş enerjisi yatırımlarının önemine değindi hem de yatırım süreçleri hakkında dikkat edilmesi gereken tüm detayların altını çizdi.

Ege Bölgesi Güneş Enerji Potansiyeli ve Sanayi Yatırımları

Manisa Organize Sanayi Bölge Müdürü Funda Karaboran’ın açılış konuşmasıyla başlayan etkinlikte, Karaboran bölge potansiyelinin yüksekliğine rağmen henüz sadece 25 firmanın (yaklaşık 20 MW) öz tüketim çatı GES yatırımı yaptığını belirtti. HSA Enerji Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Mehmet Doğan ise yaptığı açılış konuşmasında dünyanın gelmiş olduğu son noktada jeopolitik konum gibi sebeplerin yenilenebilir enerji dönüşümünü daha da hızlandırdığını belirtti. HSA Enerji olarak bu dönüşüme katkıda bulunmaya devam ederek, 10 ay önce Manisa OSB’de üretime başladıkları güneş paneli tesisinde Haziran ayı itibariyle kapasitelerini 2 kat artırarak 500 MW seviyesine ulaştıklarının ve yıl sonu itibariyle 1 GW olarak üretime devam edeceklerinin altını çizdi.

Etkinliğin “Yenilenebilir Enerjide Sanayicilerin Yol Haritası” Oturumunda konuşan ENSİA Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı, Türkiye’nin temiz enerji hedeflerini güncellemesi gerektiğinin altını çizerken, güneş enerjisi santrallerinin ucuz kurulum maliyetlerinin ve rüzgar, biokütle gibi pek çok temiz enerji santraliyle kombinlenebiliyor olmasının çok büyük avantaj olduğunu belirtti.

Güneş Panelinde Yerli Hammadde ve Kalite

Etkinliğin devamında “Güneş Panelinde Yerli Üretim ve Kalite” oturumu konuşmacısı Ekinler Endüstri ARGE Müdürü Murat Diktaş ürünlerindeki kalite ve yerliliğe dikkat çekti. Ürettikleri junction boxlarda yerlilik oranının %70’in üzerinde olduğunun altını çizerken; yerli üreticilerden yapılan tedarikin, proje süresinin kısalmasında ve proje sahasında oluşabilecek herhangi bir problemlerde hızlı çözüm sağlanmasında etkili olduğunu belirtti.

Aynı oturumda konuşan Çağdaş Cam Satış Direktörü Orkun Dölek solar camların kalitesine dikkat çekti. Cam yapımı esnasında kullanılan maddelerinin önemini vurgularken, kalite konusunda dikkat edilmeyen üretimlerin zamanla camın sararmasına neden olacağını, bu durumun ileriki dönemde solar paneller için geçirgenliği etkileyebileceğinin altını çizdi.

Güneş Enerjisinde Yatırımcılar Nelere Dikkat Etmeli

“Güneş Enerjisi Kurulum ve Uygulamaları” oturumunda konuşan SolarAPEX Yönetim Kurulu Üyesi Besime Özderici sanayicilere vermiş olduğu tavsiyelerde ise ürün tedariki konusunda yaşanan sorunlara değinerek hammadde de yaşanan fiyat artışlarından ziyade, hammaddeyi bulmanın güçleştiğini o yüzden yatırımcıların çok hızlı bir şekilde yatırımlarını planlamaları gerektiğini dile getirdi.

 OZ Energy CEO’su Özgür Sarpdağ, Almanya Merkezli bir EPC’nin Türkiye bayisi olarak satın alma yaparken ön kriterlerle pek çok ürünü eleyerek yatırımcı için en iyi ve doğru ürünleri tedarik ettiklerinin altını çizdi. Çok sıkı kalite kontrollerinden geçirerek seçtikleri ürünleri Avrupa projelerinde de kullanmalarının bu firmalar için de avantaj olduğunu belirtti.

Ekinler Enerji Yönetici Direktörü Alican Ekin ise konuşmasında işletmelerin proje sonrasında özellikle temizlik ve bakım konusuna dikkat etmesi gerektiğini vurgularken, güneş enerjisi santrallerinin çok rahat sistemler olduğunu, kurulumdan sonra varlığının bile unutulabildiğini ancak yakın çevrede kirlilik yaratan başka sanayi kuruluşu varsa da ona göre daha sık temizlemekte fayda olduğunu belirtti.

Aynı oturumda yer alan Huawei Ürün Müdürü Çağkan Gazioğlu Huawei’in üretim performansı, kullanıcı deneyimi ve güvenlik konularına verdiği önemi belirtirken, özelikle çatı üzeri yatırımlardaki yangın risklerinde sistemde oluşabilecek herhangi bir ark konusunda Huawei inverterlerin sistemi koruma altına almayı sağlayacak DC ark koruma donanımına sahip olduğunun da altını çizdi.

EPC ve Yatırımcı Yönünden GES Yatırım Süreci

Etkinliğin son oturumu olan “Manisa OSB’de Gerçek Bir Yatırım Süreci, Yatırımcı Deneyimi” oturumunda konuşan Entegro Enerji Sistemleri Genel Müdürü Eşref Deniz, Inter Abrasiv ile gerçekleşen projelerinin süreçlerini tüm detaylarını anlatırken, santral montajının da devam ettiğini belirtti. Santral kurulumu sonrasında Inter Abrasiv’in yıllık tükettiği elektriğin yaklaşık %70’ini güneş enerjisinden karşılayacağını açıkladı.

Oturumun devamında proje hakkındaki görüşlerini dile getiren Inter Abrasiv Yatırımlar ve Enerji Müdürü Tanay Bedir Kurum, şirket olarak insan, kalite ve verimliliğe verdikleri önemden bahsederken, partner seçiminde çok detaycı olduklarını ve yatırım sürecinde birlikte çalıştıkları partnerleri HSA Enerji ve Entegro Enerji Sistemleri sayesinde hiçbir problemle karşılaşmadıklarının altını çizdi.

FOTO GALERİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir